Teknoloji Fakültesi Bilim Konferansları 10, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği: Eklemeli İmalat Teknolojilerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği
9 Nisan 2021 | 12:12

Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi tarafından düzenlenen bilim konferanslarının onuncusu, “Eklemeli İmalat Teknolojilerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği” adlı etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Konuşmacı olarak Başaran Teknoloji CEO’su Davut Başaran’ın yer aldığı etkinliğe, öğretim üyeleri, öğrenciler ve konuklar katıldı.

İnsanların üretim yapmaya ilk çağlarda başladığına işaret eden Davut Başaran, “Bugün hâlen benzer yöntemler kullanarak üretim yapılmaya devam ediyor. Bugün geldiğimiz nokta aslında yüzyıllardır aynı teknolojidir. Eklemeli imalatta ise istediğimiz miktarda imalat yapabiliyoruz” dedi.

Eklemeli imalat teknolojisinin içinde bulunduğumuz çağda yoğun bir şekilde kullanılmaya devam ettiğinin altını çizen Başaran Teknoloji CEO’su Davut Başaran, şunları söyledi: “Örneğin havacılık alanında performansa dayalı parça üretimi yapılıyor. Bu tip yapıları hızlıca üretebilmek için konvansiyonel üretim yöntemleri yeterli olmuyor. Bunlar için üç boyutlu yazıcılar çok iyi bir çözüm. Üç boyutlu yazıcılarla birçok parçanın üretilmeye başlandığını görmeye başladık.”

Davut Başaran konuşmasını şöyle tamamladı: “İlerleyen yıllarda bugün yüzlerce dönüm alanda yapılan üretim faaliyetleri çok küçük alanlarda yapılabilecek. Bugün birçok ülke üretim faaliyetlerini Çin’de yapıyor. Yenilikçi teknolojiler sayesinde her şey yerinde üretilebilir hale gelecek. Sağlık alalında ise DNA’lardan örnekler alınarak organların üretilebilme ihtimali var. Teknolojik gelişmeler çok hızlı ilerlemeye başladı. 3D yazıcıların sınırları var fakat yeni uygulama alanları oluşturulabilecek farklı bir üretim yöntemidir. Hâlihazırda 3D yazıcı kullanıyorsunuz ya da kullanacak hale geleceksiniz.”

Program, soru-cevap bölümüyle sona erdi.